Renessansen

Tid: 1350-1600

Hvor: Europa, begynte i Nord Italia

Hvem: Leonardo da Vinci

Hvorfor: Mennesket i fokus og livet er godt her og nå.

 

Renessansen. Antikkens gjenfødelse

Er en periode fra ca 1350 (i Nord Italia) til ca 1600. på grunn av en endring innen forskning fra det religiøse til det praktiske og estetiske, står renessansen for en løsrivelse fra det føydale og hierarkiske systemet. Det var de rike handels byene i de Norditalienske områdene som lå i spissen for utviklingen. Oppstandelsen av humanismens syn på mennesket skulle vise seg å være utslagsgivende for den nye kulturen og utviklingen av kunst og arkitektur.

Vitenskapstandard_leonardo_da_vinci2

Kunsten gikk fra det stiliserte til det menneskelige. De menneskelige relasjonene, naturens skjønnhet, dybde og harmoni ble viktig. Kirkene ble bygd høye og strebende. Malere begynte å forske på menneskekroppens oppbygging. Det ble laget en rekke tekniske oppfinnelser. En oppfinnelse som skulle få vesentlig betydning var boktrykkerkunsten på 1400 tallet.

ny_sxaf08bbHandel

På 1300 tallet hadde de Norditalienske byene et økonomisk forsprang.  På grunn av korstogene (handelsveier) og den fri stillingen byene hadde, gjennom å være små og selvstendige fyrstestater, kunne borgerskapet vokse seg til store rike handelpunkter. Dette overskuddet gav grobunn til en ny kultur. Kontakten østover gav inspirasjon fra de gamle filosofene og tankene fra antikken. Antikkens syn på mennesket i sentrum, der livet er her og nå ble tatt opp. Det ble handlet i oltidslitteratur.

2-R42-L16-1589 L.Toeput, Der wunderbare Fischzug Toeput, Lodwyk, gen. Pozzoserrato um 1550 - um 1603/05. 'Der wunderbare Fischzug', Ende 1580er Jahre. (Johannes 21,1-14). Oel auf Leinwand, 84 x 156 cm. Inv.Nr. 445 St.Petersburg, Staatliche Ermitage. E: Toeput / The Miraculous Draught of Fish Toeput, Lodwyk, known as Pozzoserrato c. 1550 - c. 1603/05. 'The Miraculous Draught of Fish', late 1580s. (John 21:1-14). Oil on canvas, 84 x 156 cm. Inv. No. 445 St Petersburg, State Hermitage.

Samfunnet:

Dette foregikk i de Italienseke byene, mens bondestanden fortsatt var bunnet til det føydale systemet i Europa. «Byluft gjør fri» var et uttrykk mange brukte. En borger i en by hadde flere rettigheter og hadde en friere stilling en bøndene. Dette gjorde at mange bønder flyktet til byene, i håp om en bedre tilværelse.

Personifiseringleonardo-da-vinci

  • Leonardo da Vinci (1452-1519)

Regnes som renessansens største multitalent. Som Ingeniør og vitenskapsmann har han skapt en rekke konstruksjoner fra selvdrevne vogner til flygemaskiner. Som maler har han skapt kjente kunstverk som Mona Lisa (Klikk). (Klikk her for utfyllende artikkel)

 

  • Michelangelo (1475-1564)

Et annet universalgeni. Han var byggleder for Peterskirken (Klikk)og står for maleriet i taket på det sixtinske kapellet (klikk) i Vatikanet. (Klikk her for utfyllende artikkel)

 

 

Resultat

Humanismen fikk stor betydning for synet på mennesket, ikke bare det religiøse, men også innenfor kunst, vitenskap og ingeniørkunsten. Renessansemennesket sto i sentrum, og religion ble bare en del av livet, ikke selve livet. Dette er et brudd med middelalderens tankesett der livet her på jorden bare var en stopp før man ble føret til himmelen eller til helvete. Kritikken mot paven ble så sterk på denne tiden at reformasjonen (klikk) ble et faktum.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *