Harald Hardråde

Harald Hardråde, eller Olav den helliges halvbror. De haddefelles mor, men bare Olav var av kongeslekt. I følge Snorre var Harald med storebroren under slaget på Stiklestad, kun 15 år gammel. Etter slaget reiste Harald ut i Europa, der han leide seg ut som viking og deltok til og med i den bysantiske keiserens tjeneste.

 På sin reise i Europa Kjempet han for keiseren på Sicilia og
Bulgaria, trolig også flere. Det er likevel på sin tur hjem til Norge i  1045 at han gjør seg gjeldende i Norges kongerekke. Det må nevnes at Harald giftet seg med fyrst jaroslavs datter Ellisiv. Samme storfyrste som broren søkte tilflukt hos i 1028, da Knut den mektige kom til Norge.  Han samlet seg en stor rikdom før han kom hjem. Olav den helliges sønn Magnus den gode (Magnus 1 Haraldsson) hadde da vært konge siden 1035. Da Olavs halvbror kom hjem krevde eller kjøpte han seg med-kongedømme i Norge.  Magnus døde i 1047 og Hardråde ble enekonge. Han prøvde å erobre Danmark, noe han til slutt måtte anse som en tapt sak. Så vendte han blikket mot England. 1066 Seilte til England på oppfordring fra den Engelske jarlen av Northumbrialand. 25 sep døde han i slaget ved Stamford Bridge. Det er hans barn Magnus og Kyrre som så tar over makten i Norge.

 

Slaget ved Stamford Bridge kan markerer slutten på vikingtidens plyndringstokter.

Det må nevnes her at den engelske  angelsaksiske kong Harald Godwinsson vant dette slaget, men bare noen få dager senere stod det slaget ved Hasting. Vilhelm I Erobreren (bastard) vant og førte det engelske styret under Frankrike.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *